Bahasa sunda cara membuat tēmpē


Nyieun Tēmpē
Beunang disebutkeun geus jadi kadaharan sapopoē tēmpē tēh.Teu hēsē nēanganana ,hargana kaitung murah ,tur ngasakanana ogē babari , naha tēk digorēng , diangeun ,dibeuleum malah disambel.Cohagna ,pikeun urang mah geus dianggap kadaharan rahayat .Tapi najan kitu
, kandungan gizina luhur.Tēmpē tēh mengandung protēin nabati.

Prosēs nyieun tēmpē henteu hēsē ,tur pakakas anu digunakeun ogē basajan .Kacang kadēlē dikeueum sangkan jadi beukah jeung kulumudna uduh .Geus kitu ,terus diidek dina tolombong bari dibanjuran kucai ,pikeun miceunan kulumudna tēa.Ayeunamah ngan kari nyeupan waē.

Tempe dengan bungkus daun pisang

Lamun can enya -enya beresih tina kokotor ,peupeujeuh ulah waka diseupan,sabab engkēna moal bener dina prosēs ngaragina.Tara saeutik-saeutik dina sakalina nyeupan tēh, ngarah teu rēncēd , Brus kana wadah gēdē, kira-kira sagēdē dreum, sarta seuneuna bari digelekeun.

Sanggeus rēngsē diseupan , kacang anu asak tēh terus dituuskeun , supaya mungkusna babari .Barēto , anu sok dipakē mungkusna tēh daun cau .tapi ayeunamah ilaharna ku pelastik ipis.Samēmēh dibungkusan dibungkusan tēh kudu diragian heula , da mu teu kitu mah engkēna moal jadi tēmpē.

Ari rēngsē dibungkusan mah terus waē ditunda , di isukkeun .Nya harita prisēs ngaragi tēh, nepi kaakhirna kacang meunang nyeupan tēh jadi tēmpē.Mun geus kitu mah tinggal dibawa ka pasar.

Tempe dengan bungkus plastik 


Najan kiwari geus loba kadaharan anu alanyar , kaasup anu jolna ti nagara deungeun, tapi tēmpē mah angger waē henteu kasilih keun .Buktina , kacang kadēlē pikeu barang dasar disadiakeun ku KOPTI beuki dieu tēh beuki loba waē.Mana kitu gē produksina tērus ningkat.

Ditilik dina kandungan gizina , tēmpē tēh bisa dipakē gaganti kadaharan anu ngandung protēin hēwani .Ngan meureun bēdana tēh dina lēbah rasa

Membuat Tempe

Bisa disebutkan tempe sudah menjadi makanan setiap hari .Tidak sulit mencarinya , harganya juga terhitung murah, juga masaknya juga mudah , bisa digoreng , disayur, di bakar,ataupun disambal.Kata sehari-harinya ,untuk kita sudah dianggap makanan rakyat.Tapi walaupun begitu,kandungan gizinya tinggi , tempe mengandung protein nabati.

Tempe goreng


Proses membuat tempe tidak sulit , alat -alatnya juga digunakan secara tradisional. Kacang kedelai di masuk ke dalam air supaya mengembang dan kulit ari kacang tersebut mudah mengelupas.Sesudah itu di aduk -aduk di wajan besar sambil dibasuhi air , untuk membuang kulit ari  kacang.Sekarang tinggal di kukus .

Kalau belum bersih betul dari kotoran , ingat jangan dulu dikukus , sebab nantinya tidak benar ketika prosesmemberi  ragi. Tidak sedikit kalau mengukus , biar tidak memakan waktu banyak .Brus masuk ke wadah yang besar , kira-kira sebesar drum, serta apinya dipanaskan.

Tempe sayur


Sesudah selesai dikukus ,kacang yang sudah matang di tiriskan , supaya membungkusnya mudah.Dulu , yang biasa dipakai bungkus yaity daun pisang.Tetapi sekarang umumnya memakai plastik tipis.Sebelum dibungkus haru diragian terlebih dahulu , kalau tidak seperti itu nantinya tidak akan menjadi tempe.Kalau sudah selesai dibungkusan kemudian ditaruh , di pagikan. Waktu proses ngeragian  sampai akhir kacang hasil ngukus jadi tempe.Kalau sudah begitu tinggal dibawa kepasar.

Walaupun sekarang sudah banyak makanan baru , termasuk dari negara tetangga , rapi tempe  tetap tidak tergantikan .Buktinya , kacang kedelai bahan dasarnya untuk tempe disediakan KOPTI makin banyak saja.Dan hasil produksinya meningkat.

sambel tempe


Dilihat dari kadungan gizinya , tempe bisa menjadi pengganti makanan yang mengandung protein hewani . Namun beda dari segi rasa.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Bahasa sunda cara membuat tēmpē"